2. Installálás

kecsi küldte be p, 2005-03-11 00:09 időpontban

2. Installálás

2.1 A GnuPG beszerzése

A hivatalos letöltési hely: GnuPG Honlap. Ezen a helyen linkeket találunk a tükörhelyekhez.

Jogi korlátozások miatt nem szabad USA-beli szerverekről letölteni a GnuPG-t. Az USA-ban korlátozások vannak érvényben a titkosító programok kivitelét illetően. Ez az oka annak, hogy a PGP mindíg egy nemzetközi és egy nemzeti (az USA-n belüli) változatban is elérhető. A nemzetközi verzió esetében a forráskódot nyomtatott formában, könyvként vitték ki az országból. Ezután Európában (Oslóban) beszkennelték. A témával kapcsolatban további információk a Nemzetközi PGP Honlapon találhatók. A PGP nemzetközi változata szabadon importálható az Egyesült Államokba amíg nem exportálják tovább.

Ha valaki már felinstallálta a GnuPG-t vagy a PGP-t, ellenőrizze a file aláírását. (lásd Aláírások).

2.2 Konfigurálás

A GnuPG-hez Debian csomagként, RPM csomagként (Redhat Package Manager) vagy forráskódként juthatunk hozzá. A csomagok bináris file-ként installálódnak a linux platformokhoz szükséges segédprogramokkal együtt. Ha más platformon szeretnénk használni a GnuPG-t, le kell fordítanunk magadnak. Nagyon szívesen vennénk ha a más platformokhoz készített eltérő installálási módszereket hozzáférhetővé tennéd a széles tömegek számára.

Mivel a fejlesztés legnagyobb része Linuxon (x86) történik, más rendszerekre való átvitele nem okozhat különösebb problémát. A GnuPG-t támogató operációs rendszerek aktuális listája a GnuPG Honlapon található meg. Az alábbiakban leírt eljárás meglehetősen platformfüggetlen. Az ismertetett eljárás a forráskódból történő GnuPG installálást írja le.

Bontsuk ki a tar csomagot a következő paranccsal:

tar xvzf gnupg-?.?.?.tar.gz

A kibontás után lépjünk a forráskódot tartalmazó könyvtárba. Itt adjuk ki a

./configure

parancsot.

Ha így teszünk, semmi különleges nem történik. Ha a

./configure --help

parancsot adjuk ki, megnézhetjük a fordítás rendelkezésre álló beállítási lehetőségeit. Ha problémák merülnének fel a nemzetköziesítéssel kapcsolatban (GET text), a --with-included-gettext opció használatával megadhatunk másikat vagy kikapcsolhatjuk a --disable-NLS kapcsoló használatával.

2.3 Fordítás

Ezek után a fordítás a

make

parancs kiadásával történik. A fordításnak probléma nélkül le kell futnia. Ha mégis felmerülne bármilyen probléma, a következők szerint járjunk el (az itt olvashatókkal megegyező sorrendben): Először próbáljuk meg magunk megoldani a dolgot (természetesen a rendelkezésre álló dokumentáció segítségével). Ezek után bizonyosodjunk meg arról hogy ez nem egy ismert hiba (ellenőrizd a http://www.gnupg.org-on található BUGS file-t). Ezután kérdezzünk meg valaki ismerőst. Ha mindezen lépések nem oldják meg a problémát küldjük el egy levélben a GnuPG levelező listára (lásd Információforrások). Ha a probléma az elérési utakkal van kapcsolatban, próbáljuk meg kiadni a make clean majd a configure parancsot majd próbáld újra lefordítani. Ha ez sem működik ideje pánikba esnünk.

2.4 Installálás

Írjuk be:

make install

Ez másolja be ténylegesen a programot és a man oldalakat az install könyvtárba. Ha a ./configure kiadásakor nem változtattuk meg az install könyvtárat ez a usr/local/share/gnupg/ könyvtár lesz. Ezt a könyvtárat az options.skel file-ban talájuk meg. Ha ezt átmásoljuk a ~/.gnupg/options file-ba a benne található beállítások lesznek az alpértelmezettek. A másolás elvileg a ~/.gnupg/ létrehozásakor automatikusan megtörténik. A lehetséges beállítások jól dokumentáltak ezért az itt való ismertetésük nem szükséges.

A GnuPG-t futtahatjuk suid root-kent is. Ezáltal a program a superuser összes jogával fut. Ha így teszünk kizárjuk annak lehetőségét, hogy a program bizonyos részei kívül tárolásra kerüljenek és ezáltal bárki számára olvashatóvá váljanak. Én magam nem tudom megítélni ennek kockázatát. Annak aki suid root-ként futtatja a programot tudatában kell legyen a trójai programok veszélyének. Egy root jogokkal futó trójai program az egész rendszert tönkreteheti. Ha ezen okból (vagy más okból) úgy döntünk hogy nem suid root-ként futtatjuk a GnuPG-t, a figyelmezetetéseket a no-secmem-warning beállításával kapcsolhatjuk ki a ~/.gnupg/options file-ban.