StarDict

tibcsi küldte be szo, 2007-05-19 15:16 időpontban

Ez az első bejegyzésem, de eddig nem tudtam, hogy miről írjak.
Most találtam egy MobiMouse-hoz hasonló alkalmazást Gnome alá, melynek neve StarDict.
Ez egy olyan alkalmazás, amelynek segítségével a képernyőn egy szót kijelölve rögtön megtudhatjuk idegen nyelvű megfelelőjét. Így az idegen nyelvekben kevésbé jártas felhasználók is - pl. mint én -, neten való olvasgatás közben könnyedén utána tudnak nézni egy-egy ismeretlen szónak.

Ubuntu universe csomagból is telepíthető, de csak Feistyn próbáltam.
Telepítés után még le kellett töltenem hozzá a szóadatbázist, azaz egy-két szótár tarballt, (nekem az eng-hun, hun-eng-re volt szükségem), melyek tartalmát kicsomagolás után be kell másolni a ~/.stardict/dic alkönyvtárba.
Ezután elvileg már működőképes a program.

Képernyőképek:

Tetszik, köszi. Kitettem a címlapra utólagos engedelmeddel. Amit minden bloggernak is megemlítenék, alapértelmezett beállítás szerint a blogok nem jelennek meg a címlapon, de ez megváltoztatható, a közzétételi beállítások közt....

Jogos. Bocsi. Egyenlőre csak az admin és power juzereknek elérhető ez a beállítás. Próbáltam kitenni regisztráltaknak, de csak a teljes tartalom adminisztrálásával együtt lehet megadni ezt a jogot. Ezt egy mezei felhasználónak inkább nem adnám meg. De aki használja az oldalt aktívan és kéri tőlem az kaphat extra jogosultságokat.

batyu

sze, 2007-05-23 13:47

Válasz kecsi üzenetére

Értem. Szerintem nem írok olyan gyakran, h kéne ilyen jogkör, inkább szólok, ha fontosnak érzem h kikerüljön ;-)