Tanúsítvány használata Thunderbird levelező programmal lépésről lépésre

szimszon küldte be p, 2008-07-04 13:57 időpontban

== Telepítés ==

Miután [http://linuxbox.hu/node/531 Beszereztük a Tanúsítványt Firefox-szal a Thawte-től lépésről lépésre], már be is importálhatjuk a levelező programunkba.

# A program menüjéből válasszuk ki a '''Szerkesztés''' vagy '''Eszközök''' -> '''Beállítások''' -> '''Haladó''' -> '''Tanúsítványok''' -> '''Tanúsítványok megjelenítése''' lehetőséget. http://linuxbox.hu/sites/default/files/kstep1.png Ezzel beléptünk a ''Tanúsítványkezelőbe'', itt klikkeljünk az '''Importálás''' gombra. A felbukkanó ablakban keressük ki az előzőleg megszerzett és elmentett tanúsítványt. Majd kattintsunk az '''OK''' gombra.
# Ha ''Mesterjelszót'' is beállítottunk (ajánlott) a rendszerbe, akkor azt itt meg fogja kérdeznihttp://linuxbox.hu/sites/default/files/kstep2.pngÍrjuk be.
# Ez után a következő ablak meg fogja kérdezni, hogy az elmentett tanúsítványt milyen jelszóval védtük.http://linuxbox.hu/sites/default/files/kstep3.pngÍrjuk be, majd '''OK'''.http://linuxbox.hu/sites/default/files/kstep4.png'''OK''', ezzel a tanúsítványt telepítettük.

== Előkészítés a használatra ==

# A menükből keressük ki a '''Szerkesztés''' -> '''Postafiókok beállításai'''-t.http://linuxbox.hu/sites/default/files/kstep5.png
# Válasszuk ki a beállított postafiókok közül azt amelyiknél a tanúsítványt fel akarjuk használni, és ott válasszuk ki a '''Biztonság''' menüpontothttp://linuxbox.hu/sites/default/files/kstep6.png
# A megjelenő lapon a ''Digitális aláírás'' résznélhttp://linuxbox.hu/sites/default/files/kstep7.png kattintsunk a '''Kiválasztás''' gombra. A megjelenő '''Tanúsítvány kiválasztása''' ablakbanhttp://linuxbox.hu/sites/default/files/kstep8.png a '''Tanúsítvány:''' sor lenyíló menüjéből válasszuk ki a frissen importált tanúsítványunkat, majd nyomjunk az '''OK''' gombra.A felbukkanő ablak kérését fogadjuk elhttp://linuxbox.hu/sites/default/files/kstep9.pngezzel ugyanis egyből beállíthatjuk azt a tanúsítványt amivel ha nekünk küldenek üzenetet, akkor azt titkosítani tudják számunkra. Az '''Üzenetek digitális aláírása''' elé tegyünk egy pipát (vagy ''X''-et). Ezzel kiválasztottuk azt a tanúsítványt amivel a leveleinket digitálisan alá szeretnénk írni.
# A '''Postafiók beállításai''' ablak alján lévő '''OK''' gombot nyomjuk meg.
# A tanúsítványunk készen áll a használatra.

== A tanúsítvány felhasználása a levelezésben ==

A tanúsítványok kezelésénél a [http://www.mozilla-europe.org/hu/products/thunderbird/ Thunderbird] a saját tanúsítvány kezelőjét használja. A tanúsítványokat egy '''Mester''' jelszóval lehet védeni, amit célszerű alkalmazni.

A program ha egyszer már bekérte ezt a jelszót akkor kikapcsolásáig nem fogja újra kérni tőlünk, így figyeljünk oda, hogy gépünkhöz illetéktelen ne férhessen hozzá, ugyanis levelet tud küldeni a nevünkben a mi aláírásunkkal.

Amennyiben nem használunk '''Mester''' jelszót, úgy a tanúsítványainkhoz is hozzáférhet!

=== Levél küldése digitális aláírással ===

# '''Új üzenet létrehozása'''
# A megjelenő ablakon ellenőrizzük, hogy a jobb sarokban lévő jobbszélső ikon be van-e kapcsolvahttp://linuxbox.hu/sites/default/files/kstep10.png
# Ha bizonytalanok vagyunk, vagy ha az ikon nem mutat semmit, nézzük meg a ''Feladó:'' fölötti gombok között az '''S/MIME''' gomb lenyíló részénhttp://linuxbox.hu/sites/default/files/kstep11.pngHa pipa van az '''Üzenet digitális aláírása''' előtt, akkor megnyugodhatunk, mert a kimenő levelünk alá lesz írva.

=== Digitális aláírással ellátott levél fogadása ===

Ha árlépünk egy levélre, akkor egy kis ikonhttp://linuxbox.hu/sites/default/files/kstep12.pngjelzi, hogy az üzenetet aláírták. Ha erre az ikonra kétszer kattintunk akkor megjelenik egy ablak az aláíró tanúsítvány tulajdonságaival.Ha hibás lenne az aláírás akkor az az ikonon is meglátszikhttp://linuxbox.hu/sites/default/files/kstep14.png

=== Titkosított (digitálisan aláírt) levél küldése ===

Ahhoz hogy a levelet titkosítani tudjuk először be kell szereznünk a címzett nyilvános tanúsítványát. Ennek talán egyik legegyszerűbb módja ha megkérjük, hogy küldjön egy digitálisan aláírt levelet, amibe a nyilvános tanúsítványát is beleteszi.

Ha [http://www.mozilla-europe.org/hu/products/thunderbird/ Thunderbird]-öt használ és az ''Előkészítés a használatra'' -nak megfelelően van beállítva, akkor elég lesz, ha ír nekünk egy digitálisan aláírt e-mail-t. A levelező program automatikusan hozzácsomagolja a tanúsítványt.

Ha a [http://www.mozilla-europe.org/hu/products/thunderbird/ Thunderbird] olyan levéllel találkozik, amiben nyilvános kulcs található, akkor önműködően felveszi a tanúsítványok közé és mi egy kattintással titkosíthatjuk a címzettnek küldendő üzenetünket.http://linuxbox.hu/sites/default/files/kstep15.png

=== Titkosított levél fogadása ===

Kis ikonok fogják jelezni az üzenet titkosításának tényét.http://linuxbox.hu/sites/linuxbox.hufiles/kstep16.png

Illetve ha valami miatt nem lehet visszafejteni a titkosítást, arról a [http://www.mozilla-europe.org/hu/products/thunderbird/ Thunderbird] tájékoztat...http://linuxbox.hu/sites/default/files/kstep17.png

Az ikonokra kétszer kattintva megnézhetjük az aláírás és titkosítás tulajdonságait.

Attachment Size
kstep1.png141.81 KB 141.81 KB
kstep16.png35.72 KB 35.72 KB
kstep15.png47.47 KB 47.47 KB
kstep14.png3.67 KB 3.67 KB
kstep13.png22.41 KB 22.41 KB
kstep12.png65.65 KB 65.65 KB
kstep11.png19.08 KB 19.08 KB
kstep10.png27.95 KB 27.95 KB
kstep9.png11.96 KB 11.96 KB
kstep8.png42.73 KB 42.73 KB
kstep7.png19.07 KB 19.07 KB
kstep6.png7.5 KB 7.5 KB
kstep5.png89.34 KB 89.34 KB
kstep4.png10.12 KB 10.12 KB
kstep3.png10.86 KB 10.86 KB
kstep2.png9.72 KB 9.72 KB
kstep17.png33.73 KB 33.73 KB