Dia bővítmény elkészítése

A napokban úgy adódott, hogy hálózati ábrát kellett készítenem. A dia nevű programot szerettem volna használni, mivel alapjában véve nem dolgozom windowson. Azonban a programhoz nem voltak megfelelő ábrák. Nem maga a kép hiányzott, hanem vele együtt a csatlakozási pontok is. Utána jártam miként lehet a célnak megfelelő alakokat készíteni megfelelő számú csomóponttal.

- Először is meg kell rajzolni amit szeretnénk képként látni. Mondjuk legyen egy rackbe szerelhető switch.
Ennek megrajzolása jónéhány téglalap alakú dobozka összessége. Először is rajzoljuk meg azt a téglalapot mely magát az eszközt reprezentálja. Aztán nagyítsuk jó nagyra és rajzoljunk bele picike négyzeteket, melyek az egyes RJ-45 csatlakozóknak megfelelők. Tegyük háttérbe a nagy téglalapot és adjunk neki pl szürke háttérszínt. Ezzel nagyjából készen vagyunk az első alakkal, melyet egy alak készletbe betölthetünk.

- Bővítsül fel az egyik alakkészletet az új ábrával.
Mentsük el az ábrát a szokásos módon. Ezután exportáljuk shape formátumban a ~/.dia/shapes/ könyvtárba. A kérdésekre adjunk alapértelmezett válaszokat. Nyissuk meg a Fájl - Munkalapok és objektumok menüpontot, majd válasszuk ki a bal oldali listából a "Hálózat" nevű alakkészletet. Nyomjuk meg alul az Új gombot és válasszuk ki az svn alak rádiógombot. Írjuk be a shapes fájl teljes elérési útját (betallózni nem tudjuk a rejtett könyvtárakat) ~/.dia/shapes/switch.shape a fájlnév mezőbe. Írjuk be az értelmes emberi nevet a leírás mezőbe. Ez utóbbi fog felbukkanó súgóként a kép felett megjelenni. Nyomjuk meg a hozzáadás gombot. Ekkor a Hálózat készletben megjelenik az új alakzat. Ne felejtsünk el az alkalmaz gombra rákattintani, mielőtt zárjuk az ablakot.

-Ellenőrzés, finomítás:
Ezt követően láthatjuk az új alakzatot a Hálózat készletben! Próbáljuk ki hogyan tudjuk egy dia ábrán elhelyezni és milyen csomópontokhoz lehet kapcsolatokat megadni. A csomópontokkal még egy kicsit játszani kell valószínűleg. Minden olyan pont ami az eredeti rajzba beillesztett téglalap valamely csomópontja volt, az új ábrán is csomópontként jelentkezik. Ez nem feltétlenül szerencsés. A módosításhoz célszerű a shape fájlt szerkeszteni. Minden point kezdetű sor egy elérhető csomópontot jelent. Ezeket kell megtizedelni. Minden RJ-45 csatlakozónak egy csomópontja legyen, magának a switchnek meg egyáltalán nem kell külön.

- Készítsünk saját új alakzat készletet:
Ennek mi értelme? Az, hogy hordozhatóvá tudjuk tenni a készletünket, illetve meg tudjuk osztani kollégáinkkal.
Készítsük el tehát az új készletet: Fájl - Munkalapok és objektumok - Új - Munkalap neve rádiógomb. Munkalap neve: "Proba" Leírás: "Próba készlet", majd "Ok" gomb. Elkészült az új készlet, ezzel a ~/.dia/sheets/könyvtárba bekerült egy új fájl proba.sheet néven.
A készletet fel lehet tölteni a fentiekben leírt módon, illetve úgy gondolom magáért beszél. A dia programot újraindítva az új készlet is a készletek között látható, az általunk elhelyezett alakzatokkal.

- Lássunk egy példát, használható ikonkészletekkel, egyéb leírással: http://dia-installer.de/shapes.html

- Milyen fájlok szükségesek egy teljes ikonkészlethez?
~/.dia/sheets/ikonkeszlet.sheet
~/.dia/shapes/ikonom.shape
~/.dia/shapes/ikonom.png

- Fontosabb tudnivalók a szöveges fájlokról:
Sheet fájl egy bejegyzése:
<name>Racks</name> #A készlet neve
<name xml:lang="cs_CZ">Racky</name>
# A készlet Cseh neve

<object name="Racks - Rack 16U"> # alakzat neve
<description>Half-Rack 16U</description> # Angol nyelvű leírás
<description xml:lang="cs_CZ">Pulrack 16U</description > # Cseh nyelvű leírás
</object<

Remélem kedvet csináltam a program használatához, bővítéséhez!
Kellő mennyiségű ábra elkészítése, vagy internetről letöltése, telepítése (bemásolása a ~/.dia/ könyvtárba) után a visio helyettesítőjeként nagyszerűen használható hálózati ábra készítő program a dia.

linuxscripting