BackupPC

szimszon küldte be k, 2015-02-03 22:41 időpontban

Számítógépek mentései karosszékből.

Munkám során belefutottam pár mentési rendszerbe. A teljesség igénye nélkül, először volt tar, aztán írtam köré perl scriptet. Jött a duplicity, majd írtam köré python scriptet. Ezt aztán kibővítettem mysql, ldap, postgresql mentéssel.

A duplicity-t szeretem, gpg-vel tud titkosítani, sok backup médiára tud menteni (ftp, ssh, nfs, rsync...) és a kliens oldal dolgozik. De azon kívül hogy a backup scripttel automatizálva volt, a recovery-hez doksit kellett böngészni, hogy a duplicity-t hogy kell felparaméterezni.

Közben más megközelítésben megismerkedtem a Bacula-val. Itt van kliens ügynök, a szerver ütemez és dolgozik, képes szalagot kezelni, van pénzes plugin sok okossággal. Sajnos pl. a megvehető mysql plugin még akkor is Backup succeeded with non-fatal error-ral jön vissza amikor egy bitet nem tud lementeni az adatbázisból.

Aztán ott van a BareOS, ami a Bacula forkja. Ezekkel még annyi nyűg van, hogy vagy parancssorból kezeljük vagy van egy vastag kliens hozzá, amivel a backup és restore job-okat indíthatjuk, leállíthatjuk, loggokat nézhetünk. De nem konfigurálhatjuk.

Itt jön képbe a BackupPC.

A szerver ütemezi a feladatokat, nincs kliens oldali ügynök. ssh-t (kulcs hitelesítéssel), rsyncd-t használva csatornaként lehet rsync-kel, tarral menteni. Windows gépet smb protokollt használva menthetjük.

Maga a kezelő felület weben keresztül érhető el. És ezen a felületen indíthatunk backup vagy restore munkákat, megnézhetjük a logokat, fájlokat és konfigurálhatjuk a mentés minden aspektusát.

A projektnek egy igazi fejlesztője van, de nem régen felkerült a github-ra egy nem hivatalos repo. Remélem nem hal el és a közösség felkarolja, és a 4-es verzió kikerül az alpha státuszból... Egyenlőre a 3.3-ast használom Ubuntu 14.10-en.

* Információk
* Kód
* Dokumentáció
* Képernyőképek

szimszon küldte be szo, 2015-03-07 22:13 időpontban

Permalink

Kicsit kipofoztam a https://www.zabbix.com/forum/showthread.php?t=17273&page=2 szálban talált scriptet és sablont.

A https://github.com/szimszon/backuppc_monitor_zabbix címen van egy összeállítás a BackupPc Zabbix-szal való monitorozásához.