OsmAnd, vektoros térképszoftver Android platformra ingyen

szimszon küldte be k, 2011-01-04 21:40 időpontban

OsmAnd, vektoros térképszoftver Android platformra a [http://turistautak.hu] -tól átvett ''magyarországi'' és további [http://openmaps.eu] -s térképekkel.

Köszönet '''Trackman'''nak és '''péter68'''nak a hathatós közreműködésért, hogy az [http://openmaps.eu/] -nak lehetett OsmAnd kimenete.

A program egyenlőre erősen fejlesztés alatt van, a cikk írásakor a 0.5.1beta verziónál tart és nagyon ígéretes.

Képernyőképet a weboldaláról

http://wiki.openstreetmap.org/w/images/e/e2/Android-osmand-filter_poi.png http://wiki.openstreetmap.org/w/images/b/bc/Android-osmand-address.png
http://wiki.openstreetmap.org/w/images/a/aa/Android-osmand-pedestrian.png http://wiki.openstreetmap.org/w/images/9/96/Android-osmand-routing.png

Adatok

'''Hivatalos weboldal:''' http://osmand.net/
'''Friss verzió a szoftverből:''' http://code.google.com/p/osmand/downloads/list pl.: [http://code.google.com/p/osmand/downloads/detail?name=OsmAnd-0.5.1beta-b3.apk&can=2&q= OsmAnd-0.5.1beta-b3.apk]
'''Legfrissebb teszt verzió:''' http://download.osmand.net/night-builds/

Ahol követheted a fejlődést

'''Google code oldal:''' http://code.google.com/p/osmand/
'''Google group:''' http://groups.google.com/group/osmand

Érdemes róla tudni

.
* offline módon is képes dolgozni
* elérhetők rá az http://openmaps.eu térképei
* vektoros adatokkal dolgozik, pár 10 MB-os fájlba elfér egész Magyarország
* alapvetően az OpenStreetMap térképére támaszkodik, abból az adatbázisból keletkező térképadatokat a programmal közvetlenül le lehet tölteni, így nem kell számítógép a térképek előállításához
* magyarra fordítása folyamatban van, ha hibát láttok benne írjátok meg a szimszon @ oregpreshaz.eu címre :)
* útvonaltervezést egyenlőre csak Internet felhasználásával lehetséges, jelenleg fejlesztik az kapcsolat nélküli megoldást

Telepítés és az openmaps.eu-s térképek

Telepítéshez én az Astro fájlkezelőt használom Androidon (http://www.metago.net/astro/fm/download.php), a letöltött ''.apk'' -t fel kell másolni az sd kártyára, és az Astro fájlkezelővel lehet telepíteni. Telepítés során létrejön a kártyán egy ''osmand/'' könyvtár, benne több könyvtárral.
A program első indításakor egyből fel is ajánlja az index (térkép) adatok letöltését, ehhez azért érdemes WiFi kapcsolattal rendelkezni. Ha az Internetről ilyen módon letöltöttük az adatokat, már használhatjuk is.

Amennyiben [http://openmaps.eu] -s térképeket szeretnénk használni ahhoz el kell látogatni a [http://openmaps.eu/letoltes] oldalra ahol ki kell választani azt az országot pl. http://openmaps.eu/downloads/hungary itt meg kell keresni a '''OsmAnd térképek''' részt ahonnan már le lehet tölteni a '''_osmand.zip''' fájlt. Ezt a fájlt kell kicsomagolni és a benne lévő két fájlt be kell másolni az sd kártya osmand/ könyvtára alá, úgy hogy a '''.obf''' kiterjesztésű fájl az sd kártya '''osmand/''' könyvtárába kerüljön a '''POI/...odb''' fájl az sd kártya '''osmand/POI''' könyvtárába.

Ha ez megvan a program indulása után érdemes bemenni a '''Beállítások -> Adatok kapcsolat nélküli munkához -> Index adatok újraolvasása''' menüpontra. Így biztos hogy a frissen feltelepített térképekről is tudomást szerez a program.

Mindenkinek kellemes turázást!

'''Frissítés: 2011.01.29'''

Az [http://openmaps.eu] -nak köszönhetően az OsmAnd programból közvetlenül letölthetők az [http://openmaps.eu] -s térképek. Köszönet minden közreműködőnek!

Én már annak is örültem, hogy az openmaps-esek a turistautak.hu-tól veszik át MO. térképet és nem külön megy. Bár a két gárda között azért van átfedés. :)

Azért az openstreetmap meg a turistautak térképszerkesztési szabályzata nem ugyanaz...

Átfedés nagy, csak a különbség az, hogy osm-nek az adatai teljesen szabadon felhasználhatóak. Míg az openmaps-é nem. Különben osm-esek használták volna már... :) Mi OSM-esek sajnos nagyon kevesen vagyunk. Reméljük, hogy lesz még támogatónk. Bővebb infó: http://wiki.openstreetmap.org/wiki/HU:Main_Page

Jut eszembe Androidos OSM térképszoftverek: http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Android

Igazából nem vagyok napi kapcsolatban semelyik féllel, így nem tudok a fentiről nyilatkozni.

Nem tudom, hogy volt-e annó próbálkozás a térképszerkesztési munkák összehangolására, mennyire különbözőek a célok, az eszközök, a megvalósítás menete?

Amennyire én látom a turistautak.hu MO-ra koncentrál, míg az openmaps.eu a környező országokra is, de MO térképük a turistautak.hu-ról jön, ez szvsz nagyon pozitív.

Az openstreetmap teljesen más tészta, legalábbis ami a szervezetet és a célokat illeti.