01. Bevezető

A ganeti még fejlesztési fázisban van, de már jól használható. Létezik Debian csomagban, így telepíthető debian node-okra, és létrehozhatóak vele Debian alapú virtuális gépek. Egyéb Linux disztribúciókkal is működhet, de ez nem tartozik ennek a leírásnak a témaköréhez.

Ebben a leírásban két fizikai node szerepel, a node1.pelda.hu és a node2.pelda.hu:

  • node1.pelda.hu: az IP címe 172.16.2.1; a cluster vezérlő node-ja (master node).
  • node2.pelda.hu: az IP címe 172.16.2.2; a példában létrehozandó virtuális gép (instance) elsődleges node-ja.

Mind a kettő rendelkezik egy 500GB-os merevlemezzel, amiből 10GB a / partíció, 1GB a swap. A maradék partícionálatlan. ezt fogja használni a ganeti (minimális 20GB szükséges!). Természetesen ez lehet más beosztással is az egyéni lehetőségek függvényében, de figyelni kell a ganeti számára szükséges minimumra.

A létrehozott cluster neve cluster1.pelda.hu, az IP címe pedig 172.16.2.10.
A Xen virtuális gép (instance) neve gep1.pelda.hu, az IP címe pedig 172.16.2.101. A gep1.pelda.hu tükrözve van a két fizikai node-on DRBD-vel.

Mint láthatod, a node1.pelda.hu a cluster master, azaz erről gépről tudod kezelni és irányítani a clustert. A node2.pelda.hu pedig az elsődleges node-ja a gep1.pelda.hu-nak, azaz a gep1.pelda.hu a node2.pelda.hu-n fog futni (és minden módosítás át lesz tükrözve a node1.pelda.hu-ra a DRBD-vel) egészen addig amíg át nem irányítod a node1.pelda.hu-ra (például, ha a node2.pelda.hu-t karbantartod, vagy meghibásodik). Ez egy aktív-passzív konfiguráció.

Jó gondolat megosztani a funkciókat a két node között, így ha egy node meghibásodik, akkor nem vész el egyszerre a master és az elsődleges node is. Ez természetesen több virtuális gépnél már nem ilyen egyszerű, de van lehetőség további node-ok bevonására is a clusterbe.

A tesztek során a node-okban 4GB RAM volt. (Az eredeti változatban a szerzőnek csak 2040MB RAM volt a gépekben, ez tesztre elegendő de éles üzemre kevés, ezért célszerűségből lekorlátozta a Xen dom0 /mind a két node-on/, hogy csak 64MB memóriát használhasson. A Ganeti leírása 512MB ramot tart indokoltnak, de ez kissé túlzó lehet.)

Még egy nagyon fontos dolog ami elengedhetetlen a helyes működéshez. A hivatkozott hostneveknek feloldhatóaknak kell lenniük, vagy a dnsben kell szerepelniük, vagy minden host (fizikai és virtuális) hosts fájljában.

Akkor kezdődhet...