Kicsi, szép, hasznos desktop kiegészítők

A KDE plasma és a Gnome gdesklet vagy screenlets kiegészítőket sokan ismerik/szeretik, mert látványos "apróságokkal" dobhatjuk fel hőn szeretett desktopunkat. De mi van, ha nem a két népszerű desktop rendszert favorizáljuk?

Nos, nincs ok a szomorkodásra, használjuk az adesklet-et.
Igaz, hogy nincs hozzá annyi alkalmazás, mint a két riválisában, cserébe viszont alig kell a futtatásukhoz (a Pythonon kívül) valami.
A használata kicsit rendhagyó: először is szükség van az alapprogramra (adesklets) és hozzá egy desklet alkalmazásra (pl. volume).
A desklet alkalmazást kell elíndítani (nálam /usr/share/adesklets/volume/volume.py), mire megkérdezi, hogy csak ki akarom próbálni, vagy regisztrálni szeretném ("Do you want to (r)egister this desklet or to (t)est it?").

  • Ha a tesztet választjuk, akkor jó esetben elindul az alkalmazás, amit egy jobb egér klikkel lehet mozgatni, konfigolni.
  • Ha a regisztrációt választjuk, akkor szépen megjegyzi, hogy ezt mi szeretnénk máskor is futtatni, így az adesklet parancsra magától elindul. Persze több desklet alkalmazást is regisztrálhatunk, igy később egyetlen adesklet paranccsal előhívhatjuk őket. A "regisztráció" lényegében azt jelenti, hogy saját könyvtárunkban az .adesklets fájlba jegyzi be az indítandó alkalmazás paramétereit.

A naptár, időjárás figyelő, óra, rendszermonitor stb alkalmazások között megbújik a doityourself nevű is, ami valóban az, aminek mondja magát: csináld magad desklet; azaz saját magunk tölthetjük fel (pl. bash) szkripttel a pythonban megírt keretet (szerencsére néhány példafájlt azért kapunk hozzá).