Linux

Általános linux témakör

Virtualbox vdi átméretezés (windows host, linux guest using LVM and xfs)

Amikor a virtualbox particionkon elfogy a hely gondolkodhatunk, hogy megnagyobbitjuk vagy beadunk egy ujabb particiót. Én a komplikáltabb nagyobbítást választottam:
(ha nem gond angolul hagyom a procedura lépéseit, valószínűleg így is érthetőek mindenki számára aki ilyesmivel dolgozik.)

- Shutdown guest
- Resize dvi using vboxmanage to 86G

szimszon képe

BackupPC

Számítógépek mentései karosszékből.

vandor képe

Windows sorvég cseréje rekurzívan, parancssorból

Hosszú évek után a múlt héten találkoztam újra azzal a problémával, hogy egy macintos rendszerben fejlesztett kódot, amihez egy windows-os környezetben is hozzányúltak, kellett bevezetnem verziókezelőbe. 2013 ide vagy oda, a sorvégek még mindíg gondot tudnak okozni a közös munka folyamán.

Microsoft Project fájlok megnyitása

Az .mpp fájlok Linux alatt is megnyithatók. Amennyiben nem kívánunk fizetős alkalmazásokat használni és megelégszünk a megnyitás és nyomtatás lehetőségével, használjuk a (30 napig ingyenes) javas Moos project viewert.

Adatok elrejtése hang vagy kép fájlokba

A szteganográfia (steganography) olyan eljárás, amellyel információt rejthetünk el meglévő audió- vagy kép fájlunkba úgy, hogy azok tartalma (látszólag) nem változik. Természetesen az elrejtett információt megfelelő alkalmazás segítségével visszanyerhetjük.

Sunflower file manager

Freecodeon lettem figyelmes a minap a napraforgó két paneles állomány kezelő alkalmazásra. Igéretes... sunflower

Linux parancssor tanulást hol kezdjük?

Az imént azt a kérdést kaptam, hol érdemes kezdeni linux parancssor tanulást.
Ezt válaszoltam:

VirtualBox meghajtók (VDI, VMDK, VHD stb) direkt elérése

Amennyiben VirtualBoxban létrehozott fájlrendszereinket közvetlenül akarjuk elérni (azaz mountolni), egyszerű parancssori alkalmazással megtehetjük azt.

Szöveges állomány listázása fordított sorrendben; tac

Legtöbben ismerjük jól az apró cat GNU eszközt amivel szöveges állományokat tudunk listázni de azt már nem feltétlen mindenki ismeri, hogy létezik az előző eszköz nevének visszafelé kiolvasával elnevezett tac ami fordított sorrrendben listázza az állomanyunk, ha erre van szükség. Nekem az imént pont erre volt.

Program futtatása csak üresjáratban

Ha egy hosszadalmas, gépigényes folyamatot futtatunk, de nem szeretnénk, ha a többi user ebből bármit is megérezne, akkor vessük be az ionice és nice programokat.

ssh kliens oldali VisualHostKey opció

Csatlakozás egy távoli szerverre tehető biztonságosabbá a SSH 5.1 óta létező VisualHostKey kliens oldali opció használatával.
Tudni illik ez az opció egy a kulcs ujlenyomatának egy generált képét jeleníti meg csatlakozáskor. Ami memorizálható. Így ha valaki "man in the middle" támadással akarja megszerezni az adatainkat előfordulhat, hogy könnyebben észleljük a változást...

Processzek elrejtése

Az alap (vanilla) kernel sajátossága, hogy minden felhasználó láthatja mások processzeit.
Erre a problémára léteznek ugyan különböző megoldások (pl. grsecurity), de ezek mind "macerásak".
Milyen jó is volna, ha különösebb varázslat nélkül el lehetne érni, hogy mindenki csak a saját folyamatait lássa pl. a ps axu parancsnál.

szimszon képe

isc-dhcp-server kapcsolata bind9-cel dinamikus IP cím változtatásahoz...

...avagy szegény ember saját dyndns-e.

Fájlrendszer töredezettség-mentesítés

Érdekes program a shake. A működő rendszer (felcsatolt fájlrendszer) kiválasztott fájljait, könyvtárait képes defragmentálni úgy, hogy egyszerűen újraírja a fájlokat.

Nikon tethered shooting

Azaz, hogyan lehet egyből exponálás után számítógépen megjeleníteni a képeket?

szimszon képe

OsmAnd, vektoros térképszoftver Android platformra ingyen

OsmAnd, vektoros térképszoftver Android platformra a [http://turistautak.hu] -tól átvett ''magyarországi'' és további [http://openmaps.eu] -s térképekkel.

Köszönet '''Trackman'''nak és '''péter68'''nak a hathatós közreműködésért, hogy az [http://openmaps.eu/] -nak lehetett OsmAnd kimenete.

4 GiB (Gigabyte)-nál nagyobb fájlok DVD-re írása

Amennyiben 4 GiB-nál nagyobb (pl az asztali DVD recorder által készített 4,3 GiB-os) fájlt akarunk DVD-re írni, az ISO9660 fájlrendszer helyett célszerűbb UDF-et választani.

Nyitott portok listázása

Nyitott portok listázása a hozzájuk tartozó processzekkel.
sudo lsof -i
vagy
sudo netstat -lptu

Esemény a hálózati kábel (le)csatlakoztatásakor

Mert hogy ezt is lehet linux alatt. Azaz ha bedugjuk vagy kihúzzuk a hálózati kábelt, szkripteken keresztül vezérelhetjük a bekövetkező esemény(eke)t.

Tartalom átvétel