Ubuntu

Ubuntu linux

Postgresql teljesítmény hangolás

A nyílt forrású adatbázis motorok közül leghíresebb és talán legelterjedtebb a Mysql. A MysqlAB fejlesztette eredetileg. A Mysqlab fejlesztőcéget felvásárolta a Sun, majd Őket az Oracle. A felvásárlás után az Oracle lépései között több olyan is található, mely a nyílt forrású közösség ellenérzését vívta ki. Bár a mysql eddig nem szenvedett el ilyen problémás lépést, mégis felmerül a kérdés mi van, ha mégis?

Turnkey linux

Turnkey egy olyan szolgáltatlás amiben látok fantáziát. Ubuntu alapokon előre felépített és felkonfigurált rendszereket kapunk telepítő CD formában. Például LAMP (Linux, Apache, Mysql, PHP), LAPP (mint az előző de Postgresql dbvel), Drupal 5, Drupal 6 és hasonlóak... és minden teljesen ingyenesen!

PPA

Mi is az a PPA?
Az személyes csomagok arhivumának angol szavainak rövidítése. Personal Package Archives for Ubuntu

Szóval ha valaki készít ubuntu csomagokat magának és készít belőlük egy apt-tal hozzáférhető tárolót (repót) akkor ennek a repónak az elérhetőségét így lehet publikussá tenni mások számára kereshető módon.
Mivel a fenti linken kereshetőek ezen a tárolók a bennük megtalálható csomagok szerint...

    Jelenleg ezt a statisztikát adja a forrásairól az oldal:

Playdeb

Playdeb egy linuxos játékokat ubuntu depóba gyűjtő weboldal ( mindezt teszi a getdeb oldallal együtműködve). Így a már jól ismert apt-get / aptitude csomag kezelőinkkel tudunk játékokat keresni és telepíteni linuxunkra.

A repó használatba vétele is egyszerű:

Ubuntu USBre telepítés egyszerűen: liveusb

Liveusb eszközzel készíthetünk egy bootolható rendszert USB kulcsra.
A szoftvert az Ubuntu Brainstorm idea #16 alapján készítették.

Ezekre a műveletekre képes:
* USB kulcs felderítés (HAL használatával - rákérdez hogy melyiket használhatja)
* USB particionálás (1 partition)
* bootolható partició beállítás
* MBR írtás USBre
* FAT16 formázás
* bootloader telepítés (syslinux)
* bootloader konfigok készítése

Ubuntuból kéket gyorsan :)

A bluebuntu edgy csomaggal viszonylag gyorsan kékre varázsolhatjuk az alapértelmezett barna-narancs ubuntu kinézetet. Szóval apt-get install blubuntu-look
Eredeti angol nyelvű cikk.

ricsi-pontaz képe

WhatsOnTV Screenlet HowTo (TV müsor)

Amióta Hardyn nem igazán akarnak működni a TV műsoros RSS olvasók, vagy nekem nem tetszenek, elkezdtem keresgélni valami más alternatíva után. Meg is lett:

WhatsOnTV Screenlet: Képernyőkép

Maximálisan 20 csatorna műsorát láthatjuk a képernyőnkön, az egyetlen negatívum, hogy csatornánként csak az éppen aktuális és az utána következő müsort mutatja. Itt kérnék segítséget, ha valaki ismeri a python nyelvet átírhatná, hogy 5 műsort mutasson csatornánként. Vigyor

SZJA bevallás

Itt van az utolsó pillanat az adóbevallásra. Apeh oldaláról letölthető az abevjava, nekem kapásból elszállt az install is. Szerencsére, Connor-nak hála van belőle deb csomag és ubuntu repo. A gusty-s tökéletesen megy hardy-n is.
deb http://archive.midian.hu/abevjava hardy main
thx

Crypt manager aka Conceal

Ubuntugeek -en akadtam a Crypt manager-re ami könyvtárak titkosításához ad grafikus felületet.

A honlapon van bináris debian csomag letöltési lehetőség de a svn verzió telepítése sem túl bonyolult (Ubuntura):

"service" szkript hozzáférhető Ubuntu 7.10-n

Ha valaki sokat használja a Redhat parancssori "service" utasítását talán a debian alapú Ubuntuban is szívesen látná ezt az utasítást. Mikor kiadjuk a service utasítást a bemutatott szolgáltatás telepítése előtt rendszerünk okosan tájékoztat, hogy telepítsük fel a sysvconfig csomagot ami tartalmazza ezt a kis szkriptet. Szóval ne habozzunk: sudo aptitude install sysvconfig

Compiz Fusion telepítés Ubuntu Feisty-re

A compiz beryl összeolvadás után megvolt a név választás is. Ebben a hírben még jobbára csak a forrás kódról volt szó. De mára már egyre több cikk foglalkozik a neten a compiz fusion Ubuntura kész csomagokból való telepítésével, itt az ideje, hogy én is kipróbáljam.

Telepítés menete angolul elérhető a Compiz wiki oldalon vagy az alábbi hozzászólásban (mivel én több napra félbe kellett szakítsam a dolgot...).

GFCE

GFCE Ultra egy GTK előtét a FCE Ultra Nintendo rendszer emulátorhoz. Egyszerűsíti a használatát és a játékot.

Ubuntu apt csomag depók karbantartása

Gondolom nem én vagyok az egyetlen aki nem szereti a rendetlenséget. Hahahahah! Az utóbbi időben már nem volt átlátható az /etc/apt/sources.list állományom. Nemrég belefutottam a /etc/apt/sources.list.d/ könyvtár használatának lehetőségébe és elkezdtem rendet teremteni...

Az eredmény tetszetős:

[6.][kecsi@otthonimasina]:/etc/apt> ls -1 sources.list.d/
3v1deb.list
beryl.list
bmpx.list
compiz.list
debubuntu.list
google.list
medibuntu.list
opera.list
skype.list
subpixel.list

Ubuntu Ultimate Edition

Hogy mi is az Ubuntu Ultimate Edition: ez egy Ubuntu Edgy Eft a következő szoftverekkel előre megspécizve, aka egy ideális DVD-s telepítő hálózat nélküli Ubuntu telepítéshez! Na lássuk csak a tartalmát:

Conky konfigurálás Ubuntu-n

Már korábban is emlegetett Conky egy pehelysúlyú rendszer monitor amit UbuntuGeek kollega cikkében segít jól bekonfigurálni. Vigyor A tetszetős eredmény megtekinthető csatolmányban.

Ubuntu játék csomagok

Johnatan Carter oldalán talált cikk és hozzászólások alapján meglehetősen sok játékot fedezhetünk fel az ubuntu linux csomagok közt! (természetesen az universe repoból!)
Lássuk csak a listát:

Indulás konfiguráció; StartUp-Manager

StartUp-Manager avagy röviden SUM egy python-glade GUI alkalmazás amivel kiválóan lehet konfigurálni a grub-ot és az usplash-s. Ilyenek pl. a színek, háttér kép, jelszó és alapértelmezett kernel a Grub menüben.

Beszerzés ubuntuforums-ról vagy ubuntusoftware-ről.

Ubuntu Edgy telepítéshez

Először hálózat nélküli telepítéshez mulitverse és universe ubuntu repós csomagokkal készült DVDket keresgéltem. Persze a legegyértelműbb helyen találtam rájuk. Bittorrent klienssel letölthetőek.

Majd miután már hálózatunk is van érdemes böngészni két megszállott gyűjtő apt-get forrás listáját is amire szintén ugyanitt akadtam: 1, 2.

nUbuntu

A nUbuntu projekten belül készítettek egy Ubuntu alapú bootCDt de hozzáadtak biztonsági tesztelésekhez szükésges csomagokat és természetesen a felesleges pl. grafikus csomagokat eltávolítottak.

Tartalom átvétel