vnc szerver kialakítása

kecsi küldte be k, 2005-06-21 20:34 időpontban

Kezdjük talán az elején. Aki nem ismeri a vnc szoftvert annak leírom, hogy ezzel az eszközzel egy XDCMPhez, terminal szerverhez hasonló távoli grafikus hozzáférést tudunk magunknak készíteni az X-es felületünkhöz. A szoftver lényege, hogy szinte operációs rendszer függetlenül tudunk létrehozni szervert és annak grafikus felületét el tudjuk érni bármely másik operációs rendszerről.

Egy szerver telepítése debian rendszeren rendkívül egyszerű: apt-get install vnc4server
Azt még tudnunk kell, hogy a kliens csatlakozásakor jelszót kell megadnunk, amit a szerverünk telepítése elótt le kell generálnunk a vncpasswd utasítással. Ezután már indíthatjuk is a szerverünk a vnc4server :1 utasítással.
Linux rendszerről ehhez a szerverhez egy xvnc4viewer gépnév_vagy_ip:1 utsítással tudunk kapcsolódni. Természetesen fel kell telepítenünk a xvnc4viewer csomagot.
További konfiguráláshoz a ¬/.vnc/xstartup állományban kell megadnunk, hogy milyen ablakkezelőt, egyéb szoftvereket akarunk autómatikusan indítani csatlakozás után.

kecsi küldte be cs, 2006-02-09 20:33 időpontban

Permalink

Természetesen, mint minden hálózati tevékenységet, lehet tunelen keresztül is használni: ssh -L 5901:localhost:5900 uer@servernev

ssh belépés után kézzel indítsuk a szolgáltatást pl.: vnc4server :1 vagy x11vnc

Ezután lokálisan kell csatlakoznunk a VNC viewer-rel: localhost:1

pl. ha putty-t használsz, a tunnel konfiguráció az SSH > SSH > Tunnels sekció. 5901 a "Source port" mezőbe, localhost:5900 a "Destination" mezőbe majd válaszd ki a "Local" rádió gombot,vegül mehet az "Add".